AFRODYZJAKI W KUCHNI

Artykuły

czytania.

❓Zastanawialiście się kiedyś czym są afrodyzjaki i czy aby na pewno działają❓

Słowo „afrodyzjak” pochodzi od imienia greckiej bogini miłości ❤️i piękna 🤩 Afrodyty, a zgodnie ze współczesnymi definicjami afrodyzjak to substancja wybiórczo pobudzająca sferę uczuciowo-seksualną i wzmagającą prawidłową albo obniżoną pobudliwość seksualną.
☑️Działanie to zawdzięcza się m.in. aktywizacji bodźców wizualnych, smakowych oraz zapachowych.
☑️W afrodyzjakach zawarte są substancje drażniące, powodujące lekkie, wybiórcze
przekrwienie narządów miednicy mniejszej, w tym również narządów płciowych.

Współczesne afrodyzjaki należy traktować jako substancje, które mogą mieć rzeczywisty lub tylko symboliczny (UWAGA❗️)🙊 efekt (placebo) na cykl reakcji płciowych.

❓Czy wiecie, że przez lata powstawało wieeeeele legend i przekazywanych z pokolenia na pokolenie historii opisujących domniemane działanie afrodyzjaków❓

☑️Istnieje na przykład mit pożywienia, zgodnie z którym pokarm przypominający narządy płciowe (banany, ostrygi) ma wzmacniać popęd płciowy.
☑️Również alkohol miałby mieć działanie wzmagające miłosne doznania, jednak jego zbyt duże ilości mogą fizjologicznie utrudnić sprawę i pokrzyżować plany… 🙊
☑️Pierwsze dane historyczne na temat mikstury, która miała służyć przedłużeniu stosunku seksualnego (wysuszone liście akacji oraz tarniny wymieszane z miodem) pochodzą z Egiptu z roku 1700 p.n.e.

❓❓Gdzie można ich szukać❓❓
🔹afrodyzjaki pochodzenia roślinnego: selery, grzyby, nasiona kakaowca (wykorzystywane do produkcji czekolady), żeń szeń, cynamon, mięta, gałka muszkatołowa, cebula, orzechy, pokrzywa, ryż, rozmaryn, wyciąg z drzewa sandałowego, (znany w Indiach), wanilia i goździki.
🔹afrodyzjaki pochodzenia zwierzęcego: głównie ostrygi, ale też wiele egzotycznych przykładów typu: kantarydyna (ekstrakt z muszek hiszpańskich, znany pod
nazwą „hiszpańska mucha”), kawior, móżdżek i wiele innych.
🔹zioła i przyprawy, które mają udowodnione działanie stymulujące czy wzmagające erekcję: korzeń żeń-szenia, wanilię, cynamon, imbir, goździki, kardamon oraz popularny w Polsce lubczyk, z którego zakochane panny parzyły napar dla swych wybrańców.
🔹warzywa takie jak seler, por, pietruszka, bakłażan, brokuły, szparagi, jarzyny liściaste, marchew, kiełki, papryka również
uznawane są za afrodyzjaki, ponieważ są bardzo bogate w witaminy i działają stymulująco na płodność kobiet oraz aktywność seksualną mężczyzn.

Zatem jeśli chcecie dodać do swej kuchni nieco pikanterii możecie sięgnąć po powyższe produkty

Literatura:

1. Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacogn Rev. 2013;7(13):1–10. R.
2. Balwierz R., Kurek-Górecka A., Dzierżewicz Z.,
Marciniak D., Jasińska-Balwierz A., Pluta J., Mazur J.: Afrodyzjaki w tradycyjnej kuchni ślaśkiej. Zapomniana legenda? Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX, 2016, 4, 809-817.
3. West E.,Krychman M.: Natural aphrodisiacs—A review of selected sexual enhancers. Sex Med Rev 2015;3:279–288.

Dietetyk – Ewa Karpęcka

Ewa Karpęcka-Gałka

Dietetyk sportowy i kliniczny, działający w branży od 2015 roku. Doktorantka na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie oraz pełna optymizmu pasjonatka zdrowego stylu życia. Za główny cel we współpracy ze swoimi podopiecznymi przyjmuje stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Założycielka firmy Zdrowe Podejście – Dietetyk Ewa Karpęcka – Gałka.

Może Cię zainteresować:

Chcesz dowiedzieć się więcej? Napisz do mnie!

Zgoda Rodo

5 + 7 =