Na pewno każdy z Was już widział ogromne kolejki w sklepach – ba, na pewno każdy z Was już miał okazję w nich stać😱🙉 Z mojej strony na najbliższy czas chciałabym dać Wam kilka rad odnośnie zakupów i żywienia, które warto stosować nie tylko w chwili obecnej, tzn. w sytuacji związanej z podwyższonym ryzykiem zakażenia #koronawirusem, ale i na co dzień.
📣Pamiętajcie, że jednym z czynników zachowania zdrowia jest zdrowa dieta! 🍒🥦🍎❗️
🔹Po pierwsze zastanów się co wkładasz do koszyka❗️
Czy aby zapasy 10 kg cukru, kilku butli oleju, „x” opakowań mąki pszennej i masła pozwolą na zaspokojenie potrzeb organizmu na wszystkie niezbędne dla zachowania zdrowia składniki? Zdecydowanie nie… Owszem, m.in. olej jest wysokokaloryczny, a przecież w tym czasie o energię nam chodzi (a więc przetrwanie), ale czy będziemy w stanie przez najbliższy czas wykorzystać tak duży zapas tego produktu? W moim przypadku butelka oleju kończy się po ok. 1,5-2 miesiącach stosowania (używana przez dwie osoby). Co oznaczałoby, że zapas ok. 6 butli oleju wystarczyłby nam na ok. 9 miesięcy! Pomyślcie też o innych, nie bądźcie egoistami, aby inni również mogli kupić niezbędne produkty i aby nie dochodziło poprzez efekt DOMINO do zakupu nadmiernych ilości produktów spożywczych.
🔹Po drugie zadbaj o jakość kupowanych produktów❗️
Zadbaj o siebie i najbliższych wdrażając zasady zdrowego żywienia, aby Twoja dieta była odżywcza, a nie bezwartościowa. Wśród produktów, które w większości na co dzień goszczą na moich półkach i w lodówce, a które gorąco również Tobie polecam wdrożyć na co dzień, są:
– Warzywa świeże – papryka, pomidory, ogórek, rzodkiewka, brokuł, kalafior, cukinia, marchewka, batat, cebula, szpinak, jarmuż, rukola, mix sałat itp.
– Owoce świeże – w zależności od sezonowości i dostępności, ale u mnie zawsze: banany, pomarańcze, gruszki, a także te o intensywnej barwie, np. maliny, jagody (w okresie zimowym, polecam mrożonki), ze względu na bogactwo antyoksydantów.
– Warzywa i owoce mrożone;
– Suszone owoce;
– Kasze, ryż, makaron pełnoziarnisty;
– Płatki zbożowe: owsiane/ jaglane / żytnie / orkiszowe;
– Mleko i produkty mleczne;
– Produkty strączkowe suche oraz puszkowane – soczewica / ciecierzyca / fasola / groch;
– Ryby, drób, owoce morza, tofu – możecie zawsze zamrozić;
– Ryby wędzone, puszkowane;
– Orzechy, nasiona, pestki;
– Oleje roślinne, np. olej lniany i oliwa z oliwek na zimno do sałatek, olej rzepakowy i oliwa do smażenia;
– Przyprawy.
🔹Zwróć uwagę na to, aby bazą każdego przygotowywanego przez Ciebie posiłku były warzywa 🥑🥦🥒🥕
📣Jak głosi najnowsza piramida żywienia i aktywności fizycznej, podstawą zachowania odpowiedniego stanu zdrowia jest wdrażana aktywność fizyczna 🏃♀️ (obecnie wykonywana w domu!), a zaraz po niej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce 🍐🍊🍍🍇!
🔹Bazowanie na pełnowartościowych produktach, wnoszących do naszego organizmu odpowiednie składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne wspomaga odporność organizmu.
🔹Dodatkowo zadbaj o nawodnienie – w ilości 1,5-2l dziennie 💧💧!
🔹Dbaj o higienę snu – min 7-8 h snu/dzień przy zgaszonym świetle.
🔹Suplementuj witaminę D!
I również apeluję, przekaż te wskazówki najbliższym, aby koszyki z kupowaną żywnością wpływały na Ciebie i bliskich prozdrowotnie, a nie wręcz przeciwnie ❤️
Dietetyk – Ewa Karpęcka