CHIPSY WARZYWNE

Przekąski | Przepisy

czytania.

Przepis na zdrowszą wersję chipsów! 🥬
Chrupiące i aromatyczne! Mniam! 😍

Jest #impreza, są i #chipsy. 👌😋
Z czym kojarzą Was się chipsy? Zapewne z pyszną chrupiącą przekąską, której jedzenie ciężko przerwać. Wciągają. Każdy to zna. Łatwo po nie sięgnąć, a z alkoholem na domówce smakują jeszcze lepiej… 🙈 Brzmi znajomo?

Na pierwszy rzut oka jest to przekąska z ziemniaków, więc wydawałoby się, że nie ma w niej nic złego. Otóż nie do końca, moi Drodzy, ilość tłuszczu w 100g chipsów to średnio aż 31 g. Standardowa paczka chipsów ma 150 g, co oznacza, że zjadając przyswajamy aż 46,5 g 🤭 tłuszczu❗

🔹Wg norm dla populacji polskiej spożycie tłuszczu powinno stanowić 20-35% kaloryczności diety. Przyjmując zapotrzebowanie energetyczne rzędu 2000 kcal / dzień podaż tłuszczu z dietą powinna wynosić 66,6 g.
🔹Jak widzicie – pochłaniając paczkę chipsów przyjmujecie dawkę tłuszczu, która praktycznie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik ❗🧐🤔 Jest to więc pewne, że wieczorna przekąska w takiej postaci bardzo mocno podbije kaloryczność waszej dobowej diety.
🔹Dodatkowo składniki zawarte w ziemniaku (m.in. witamina C) tracą swoje właściwości ze względu na obróbkę termiczną, co czyni chipsy zupełnie bezwartościową przekąską.
🔹Uwzględniając produkty powstające w czasie obróbki termicznej (#akrylamid) nadmierne i częste spożywanie chipsów może mieć działanie rakotwórcze!
🔹Co więcej – pamiętajcie też o soli! W 100g chipsów znajdziemy ok 1,7 g soli, a rekomendacje mówią, iż jej dobowe spożycie nie powinno przekraczać soli 5 g.

Zdrowy zamiennik👌😍❓
Mam dla was dwie wersję: z #buraka i #jarmużu 🥰
❇️Buraka umyj i pokrój na cienkie plastry (lub użyj krajalnicy). Plastry wymieszaj z olejem i przyprawami, a następnie umieść na papierze do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min, aż będą chrupkie. Po 10 minutach pieczenia obróć na drugą stronę 😊
❇️Liście jarmużu umyj i wysusz. Wsyp liście do dużej miski. Jarmuż dokładnie wymieszaj z chili, solą, pieprzem i łyżką oleju. Liście ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3 – 5 minut do czasu, aż będą chrupkie ale nie spalone.
Wykorzystacie w weekend? A może już kiedyś próbowaliście?

SMACZNEGO 👌❤️💪😍

Dietetyk – Ewa Karpęcka

Ewa Karpęcka-Gałka

Dietetyk sportowy i kliniczny, działający w branży od 2015 roku. Doktorantka na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie oraz pełna optymizmu pasjonatka zdrowego stylu życia. Za główny cel we współpracy ze swoimi podopiecznymi przyjmuje stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Założycielka firmy Zdrowe Podejście – Dietetyk Ewa Karpęcka – Gałka.

Może Cię zainteresować:

Chcesz dowiedzieć się więcej? Napisz do mnie!

Zgoda Rodo

5 + 1 =