Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich ciekawą wersją sernika przetestuj koniecznie małe sernikowe babeczki z owocami!
Na tegoroczne święta 🐇🐣, aby wprowadzić nieco urozmaicenia od standardowego sernika upiekłam małe serniczki z owocami. Ich przygotowanie jest ultra proste i szybkie. Spód serniczków przygotowany jest z płatków owsianych, wiórków kokosowych, masła i ksylitolu. Jak zawsze odchudzone, ale i pyszne zarazem.🤤
Co więcej – dodatek świeżych owoców jagodowych i truskawek zwiększa zawartość błonnika w słodkościach i spowoduje, że szybciej poczujemy się najedzeni 👌 (i nie zjemy wszystkich naraz 😅).
Składniki
Spód owsiano-kokosowy
- Płatki owsiane – 8 łyżek (80 g)
- Wiórki kokosowe – 4 łyżki
- Masło – 2,5 łyżki
- Ksylitol – 3 łyżki
Masa serowa
- Ser twarogowy półtłusty – 800 g
- Jaja kurze całe – 3 sztuki
- Ksylitol – 60 g
- Cukier – 60 g
- Cukier wanilinowy – łyżeczka
Przygotowanie
Owsiano-kokosowy spód serniczków
- Płatki i wiórki rozdrobnić w blenderze.
- Masło delikatnie podgrzać i dodać ksylitol oraz pozostałe składniki.
- Wymieszać.
- Spód rozłożyć do 24 silikonowych foremek na babeczki, dobrze ugnieść.
Masa serowa
- Twaróg, cukier wanilinowy (lub startą wanilię), jajka, ksylitol i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzone serniczki mocno urosną a potem opadną.
- Przełożyć masę serową do papilotek na rozłożone już uprzednio spody owsiane.
- Piec około 30 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przyozdobić świeżymi owocami.
Smacznego! 🙂
Koniecznie daj znać czy smakowały i podziel się swoim zdjęciem 🙂