FIT TORT Z MASĄ KOKOSOWĄ I OWOCAMI

Fit desery | Przepisy

czytania.

Czy są tu jakieś osoby, które niebawem będą obchodzić urodziny i szukają idealnej propozycji na tort, a zarazem banalnie prostej w przygotowaniu?

Sama przygotowywałam taki torcik nie tak dawno, przerabiając i uszczuplając inne przepisy. Co mamy w środku? Kakaowy biszkopt i kokosowo-malinową masę. Jest pyszny, w smaku czuć nutę kokosa oraz lekkość kakaowego biszkopta, a zwieńczeniem smaku są świeże owoce! ❤️🍓🍒🍌

Jest nie tylko smaczny, ale w porównaniu ze standardowym kawałkiem torta o WIEEEEEELE mniej kaloryczny. Zawiera również sporo błonnika pokarmowego oraz białka, spójrzcie sami na koniec wpisu ⬇️⬇️⬇️

➡️ P R Z E P I S ⬅️🤩

Biszkopt:
🔸5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie)
🔸½ szklanki ksylitolu
🔸1/4 szklanki cukru
🔸¾ szklanki mąki (można użyć pół na pół owsianej oraz pszennej tortowej)
🔸¼ szklanki kakao
🔸Szczypta soli

☑️Mąkę wymieszaj razem z kakao, a następnie przesiej przez sitko.
☑️ Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę, dodaj porcjami cukier i ciągle miksuj – gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy dodaj stopniowo ksylitol i żółtka i jeszcze krótko zmiksuj.
☑️ Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
☑️ Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
☑️ Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
☑️Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki (po uprzednim oddzieleniu boków biszkopta od foremki nożykiem).
☑️Przekrój ciasto na 2 blaty, a jeśli jest to realne, nawet na 3 (ja przekroiłam na 2 blaty i chcąc mieć wyższy tort upiekłam jeszcze jeden blat z połowy powyższych składników).

Masa kokosowa z chia:
🔸300 g serka Bieluch lekkiego (2 opakowania)
🔸2 łyżki miodu
🔸2 Łyżki ksylitolu
🔸30 g nasion chia
🔸¾ Szklanki wiórków kokosowych
🔸Puszka mleka kokosowego – schłodzonego przez noc
🔸Maliny (np. mrożone) – 2 x garść

☑️Stałą część mleka kokosowego umieścić w misce wraz z miodem, ksylitolem, nasionami chia i wiórkami kokosa.
☑️Dodać serki Bieluch i wymieszać. Jeśli masa wydaje Ci się mało słodka, dodaj jeszcze łyżkę ksylitolu.
☑️Masę odłożyć do lodówki na ok. godzinę (w tym czasie akurat wystygnie biszkopt).

Przygotowanie i dekorowanie torta
☑️Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć 1/3 kremu oraz maliny, wyrównać.
☑️Przykryć drugim blatem i ponownie posmarować kremem. Na koniec pozostałość kremu użyć do posmarowania boków.
☑️Na wierzchu tortu ułożyć ulubione owoce – u mnie borówki i owoce granatu.
☑️Wierzch torta dekoracyjnie ozdobić płatkami kokosa i opcjonalnie polewą czekoladową (przed ułożeniem owoców, rozpuszczoną w kąpieli wodnej łyżeczką masła oraz 6 kostek czekolady gorzkiej).

Kawałek torta (o średnicy 22 cm, bez polewy czekoladowej) po podzieleniu go na 12 części dostarcza ok.:
🔻212,7 kcal
🔻7,8 g białka
🔻10,8 g tłuszczu
🔻32,6 g węglowodanów
🔻3,2 g błonnika

Smacznego!

Dietetyk – Ewa Karpęcka

Ewa Karpęcka-Gałka

Dietetyk sportowy i kliniczny, działający w branży od 2015 roku. Doktorantka na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie oraz pełna optymizmu pasjonatka zdrowego stylu życia. Za główny cel we współpracy ze swoimi podopiecznymi przyjmuje stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Założycielka firmy Zdrowe Podejście – Dietetyk Ewa Karpęcka – Gałka.

Może Cię zainteresować:

Chcesz dowiedzieć się więcej? Napisz do mnie!

Zgoda Rodo

7 + 5 =