Głodni?
A może przepis na wartościowy, niedzielny obiad?
Co powiecie na…
Dorsza zapiekanego z porami podawanego z kaszą i sałatką z rukoli i pomidorów?
Składniki:
- filet z dorsza atlantyckiego – 80 g
- por – 5 g
- cebula – mała sztuka
- papryka czerwona – ćwiartka sztuki
- papryka żółta – ćwiartka sztuki
- kasza gryczana niepalona – 4,5 łyżki
- passata pomidorowa – 0,25 szklanki
- fasola czerwona – łyżka
- olej rzepakowy – łyżka
- olej lniany – łyżeczka
- rukola – garść
- pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
Przepis:
1. Rybę delikatnie posolić i dodać pieprzu.
2. Pory oczyścić i białą część pokroić w talarki.
3. Cebulę oraz paprykę pokroić na mniejsze części.
4. Rozgrzać olej, podsmażyć na nim pory, cebulę oraz paprykę.
5. Dodać do ryby warzywa (połowę cebuli), następnie całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 20 min w temp. 200 stopni. Pod koniec zapiekania zdjąć przykrywkę.
6. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
7. Passatę połączyć z podsmażoną wcześniej połową cebuli, fasolą czerwoną, papryką czerwoną i kaszą.
8. Rukolę oraz pomidorki koktajlowe podać razem skropione olejem lnianym.
SMACZNEGO!
Wartości odżywcze:
kcal: 524 kcal
B: 29 g
T: 18 g
W: 71 g