DORSZ ZAPIEKANY Z PORAMI

Obiady | Przepisy

czytania.

Głodni?
A może przepis na wartościowy, niedzielny obiad?

Co powiecie na…

Dorsza zapiekanego z porami podawanego z kaszą i sałatką z rukoli i pomidorów?

Składniki:

  • filet z dorsza atlantyckiego – 80 g
  • por – 5 g
  • cebula – mała sztuka
  • papryka czerwona – ćwiartka sztuki
  • papryka żółta – ćwiartka sztuki
  • kasza gryczana niepalona – 4,5 łyżki
  • passata pomidorowa – 0,25 szklanki
  • fasola czerwona – łyżka
  • olej rzepakowy – łyżka
  • olej lniany – łyżeczka
  • rukola – garść
  • pomidorki koktajlowe – 5 sztuk

Przepis:
1. Rybę delikatnie posolić i dodać pieprzu.
2. Pory oczyścić i białą część pokroić w talarki.
3. Cebulę oraz paprykę pokroić na mniejsze części.
4. Rozgrzać olej, podsmażyć na nim pory, cebulę oraz paprykę.
5. Dodać do ryby warzywa (połowę cebuli), następnie całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 20 min w temp. 200 stopni. Pod koniec zapiekania zdjąć przykrywkę.
6. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
7. Passatę połączyć z podsmażoną wcześniej połową cebuli, fasolą czerwoną, papryką czerwoną i kaszą.
8. Rukolę oraz pomidorki koktajlowe podać razem skropione olejem lnianym.

SMACZNEGO!

Wartości odżywcze:
kcal: 524 kcal
B: 29 g
T: 18 g
W: 71 g

Ewa Karpęcka-Gałka

Dietetyk sportowy i kliniczny, działający w branży od 2015 roku. Doktorantka na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie oraz pełna optymizmu pasjonatka zdrowego stylu życia. Za główny cel we współpracy ze swoimi podopiecznymi przyjmuje stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Założycielka firmy Zdrowe Podejście – Dietetyk Ewa Karpęcka – Gałka.

Może Cię zainteresować:

Chcesz dowiedzieć się więcej? Napisz do mnie!

Zgoda Rodo

2 + 4 =