A co powiecie na pyszną, pełnoziarnistą tartę w ten niedzielny deszczowy dzień?
Jednym z głównych składników jest tutaj dynia – tak jak Wam obiecywałam będzie tu ona chwilowo stałym gościem. 🍁🍂🎃
Składniki na ciasto pełnoziarniste:
🔸2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
🔸75 g masła ekstra
🔸1 duże jajko lub dwa małe
🔸szczypta soli
🔸zimna woda dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
Wypełnienie:
🔸mały jogurt naturalny
🔸150 g serka ricotta
🔸3 jajka
🔸pokrojona papryka czerwona (mogą być też dwie różnokolorowe)
🔸dynia
🔸oliwa z oliwek
🔸cebula
🔸garść szpinaku
🔸pieprz
🔸sól
🔸oregano
Dodatkowo:
🔸roszponka
🔸bazylia
Ciasto zagniatamy, formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki zawinięte w folię na ok. 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę do tarty i podpiekamy ok. 10 min w piekarniku.
W tyn samym czasie dynie Hokkaido myjemy, kroimy na podłużne kawałki, następnie mieszamy z przyprawami (sól, pieprz, oregano) i oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku przez ok 10 min. .
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Następnie dodajemy garść szpinaku. Czekamy aż nieco ostygną.
Jogurt mieszamy z jajkami i serkiem, dodajemy pokrojoną paprykę i przyprawy. Na koniec dodajemy przestudzoną cebulkę i szpinak. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na wierzchu układamy plasterki dyni i pieczemy przez kolejne 25 min w 180 stopniach. Po 15 min układamy na wierzchu fetę i pozostawiamy jeszcze na 10 min. Gotową tartę ozdobić bazylią i podawać z roszponką. 🙂
SMACZNEGO 👌❤️💪😍
Dietetyk – Ewa Karpęcka