Często pytacie mnie, co może zastąpić słodkie przekąski i słodycze, będąc dla nich zdrowszą alternatywą. Odpowiedź jest prosta – przygotowany przez was domowy wypiek, na bazie zdrowych składników. Tylko dzięki przygotowywaniu dań na własną rękę jesteśmy w stanie wziąć składniki pod lupę.
Składniki:
🥕4 duże marchewki (starte na dużych oczkach tarki, ok. 2 szklanki startej masy)
🥕5 jajek
🥕2 łyżki miodu
🥕12 łyżek ksylitolu
🥕Pół szklanki oleju rzepakowego
🥕2 szklanki mąki pełnoziarnistej
🥕łyżeczka proszku do pieczenia
🥕łyżeczka sody
🥕duża garść posiekanych orzechów włoskich
🥕3 łyżeczki przyprawy do piernika (uwaga! Niektóre zawierają cukier!)
🥕łyżeczka cynamonu
Piekarnik ustawić na 170 st. Całe jajka ubić, następnie połączyć z ksylitolem, również powoli ubijając. Stopniowo dodawać olej. Mąkę przesiać do masy jajecznej razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Całą masę połączyć ze startą marchewką i orzechami, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do papilotek i piec ok. 20 – 25 minut (patyczek od szaszłyków wyjęty ze środka ciasta musi być suchy).
Gdy ciasto przestygnie kremowy serek np. Philadelphia, wymieszać z miodem i posmarować nim ciasto. Można udekorować orzechami włoskimi.
Ciasto rozdzielić do 20 papilotek.
Jedna porcja to:
🔹Energia: 172,4 kcal
🔹 Białko: 4,7g
🔹 Tłuszcze: 10,3 g
🔹 Węglowodany: 21,3 g
.
SMACZNEGO 👌❤️💪😍
Dietetyk – Ewa Karpęcka