ŻYWIENIE W CZASIE KONTUZJI

Artykuły

czytania.

❓Czy żywienie podczas kontuzji ma znaczenie❓
Czy zapotrzebowanie organizmu w tym okresie rośnie❓
A co z białkiem❓
Ile tak naprawdę powinniśmy go w tym okresie dostarczać❓🧐 📢

Wsparcie żywieniowe może mieć kluczowe znaczenie dla zmniejszenia czasu i negatywnych aspektów obniżonej aktywności i unieruchomienia, a także dla wsparcia powrotu do aktywności i treningu.
Celem żywienia w okresie kontuzji jest uniknięcie:
🔹Niedoborów energii
🔹Niedoborów składników odżywczych
🔹Niedoborów witamin i składników mineralnych.

Wydawać by się mogło, iż ograniczona aktywność fizyczna spowodowana unieruchomieniem będzie skutkowała obniżeniem wydatków energetycznych, a co za tym idzie obniżonym zapotrzebowaniem organizmu na energie.
❗️NIC BARDZIEJ MYLNEGO❗️❌

Podczas procesu gojenia zwiększa się wydatek energetyczny, szczególnie jeśli uraz jest ciężki.
🔹Wydatki energetyczne mogą się zwiększyć o 15% do 50%, w zależności od rodzaju i ciężkości obrażeń.
🔹W przypadku używania kul ortopedycznych wydatek energetyczny wzrasta 2-3x.

Jeśli ograniczenie spożycia energii jest zbyt duże, powrót do zdrowia z pewnością będzie spowolniony z powodu negatywnych konsekwencji metabolicznych.
🔹Ujemny bilans energetyczny może zakłócić gojenie się ran i zaostrzyć utratę mięśni.
🔹Nawet umiarkowany deficyt energetyczny może przyczynić się do obniżenia syntezy białek mięśniowych o 20-30%!
🔹Niedostateczne spożycie białka utrudni gojenie się ran i zwiększy stan zapalny.

Biorąc pod uwagę, że utrata mięśni wynika ze zmniejszonej syntezy białek miofibrylarnych, a procesy gojenia są w dużym stopniu zależne od syntezy kolagenu i innych białek, znaczenie białka powinno być mocno podkreślane. 🦴
🔹Ilość spożywanego białka w okresie unieruchomienia i regeneracji po urazie powinna wynosić 2-2,5 g / kg m.c. 🦴

[Tipton K.D. 2015]

Dietetyk – Ewa Karpęcka

Ewa Karpęcka-Gałka

Dietetyk sportowy i kliniczny, działający w branży od 2015 roku. Doktorantka na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie oraz pełna optymizmu pasjonatka zdrowego stylu życia. Za główny cel we współpracy ze swoimi podopiecznymi przyjmuje stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Założycielka firmy Zdrowe Podejście – Dietetyk Ewa Karpęcka – Gałka.

Może Cię zainteresować:

Chcesz dowiedzieć się więcej? Napisz do mnie!

Zgoda Rodo

2 + 6 =